Mijn verhaal

Danielle Hoppenbrouwers

Mijn naam is Daniëlle Hoppenbrouwers, autodidact collage-kunstenares uit Etten-Leur.
Al zolang ik me kan herinneren, heb ik vrouwen getekend en geschilderd. Iedere vrouw heeft het volgens mij in zich te kunnen boeien. Zóveel verschillende vrouwen. Een onuitputtelijke inspiratiebron dus. In 2014 bedacht ik dat ik juist haar kracht en haar sensualiteit met papier op het doek wilde vangen. Zodoende ben ik de collage-techniek gaan bestuderen. De veelal gescheurde en uitgeknipte stukken papier uit tijdschriften (foto’s, teksten, advertenties), geschreven aantekeningen, labels, etc. worden in lagen op het canvas aangebracht.

Dit ben ik

Het scheuren van het papier zorgt er voor, in tegenstelling tot knippen, dat ik iets losser te  werk ga. Het hoeft niet heel precies. De gescheurde randen zorgen ook weer voor een bepaald beeld in het eindresultaat.
Voor het maken van de collage hanteer ik één regel: je mag geen foto’s van een object gebruiken, voor het maken van het object. Ik bedoel bijvoorbeeld geen kant-en-klare foto’s van ogen om ogen te maken of foto’s van haar om het kapsel te creëren. Dit zorgt ervoor dat je op een andere manier naar foto’s en teksten gaat kijken en het kan leiden tot verrassend creatieve oplossingen. Op een afstand zullen de hersens ervoor zorgen dat alle kleine elementen één groter geheel vormen. Op afstand dus een ander beeld van de collage, dan van dichtbij.
Tearrific Art: de naam is een samenstelling van het Engelse tear (=scheuren) en terrific. Kortom: geweldige, gescheurde kunst!
Collages waar je letterlijk niet zomaar op uitgekeken bent!